Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از وزارت صنعت،‌معن و تجارت بیش از یک هزار قطعه نیازمند خودکفایی برای تولید محصول ۳۰۱ شناسایی شده که بیش از ۱۴۰ سازنده برترداخلی برای تولید آن مشارکت دارند. درحال حاضر روند داخلی سازی قطعات با جدیت انجام می‌شود.

۳۰۱ پلتفرمی جدیدی است که سرآغازی برای تولید محصولات جدید گروه صنعتی ایران خودرو به شمار می‌رود، این خودرو مطابق با استانداردهای ۸۵ گانه دوست دار محیط زیست است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اهداف کیفی ۳۰۱

نبود نقص منجر به بازگشت خودرو تا ۱۰هزار کیلومتر، شروع تولید با حداقل سطح کیفی چهار ستاره در شاخص SQI و دستیابی به اهداف صنعتی سازی و تجاری سازی در شش ماه نخست تولید انبوه را از اهداف کلان کیفی تولید این محصول است.

تنوع تولید ۳۰۱ و امکانات

این خودرو با دو گیربکس دستی و اتوماتیک تولید خواهد شد و دارا بودن گیربکس داخلی ارتقاء یافته (۴BE) با تولید صدای کمتر و کلاچ هیدرولیک از ویژگی‌های این محصول است. از جمله تجهیزات و امکانات ویژه خودروی ۳۰۱ را اکسل عقب TWIST BEAM، بازویی مثلثی پرسی بجای فناوری فورج، سیستم تعویض دنده کابلی و سیستم فرمان برقی Brushless است.

خودرویی ایمن برای همه

۳۰۱ محصولی ایمن برای همه است، کاربرد فلزات با استحکام بالا و کیسه هوای جانبی سرنشینان، ۳۰۱ را به خودرویی ایمن برای مشتریان تبدیل کرده است. با این حال، این خودرو با تغییری که در وضعیت ظاهری جلوپنجره آن در مدل فیس لیفت داده شد، تست‌های عابر پیاده را با موفقیت بیشتری نسبت به مدل‌های پیشین پشت سر گذاشته است. این خودرو توانایی دریافت ۳ ستاره ایمنی از موسسه یورو انکپ دارد و از این حیث از بسیار از محصولات تولیدی داخل برتر می‌باشد

در خودروی ۳۰۱ کاربرد ورقه‌های استحکام بالای پیشرفته در بدنه این خودرو در قطعاتی که در تصادف نقش بسزایی دارند، نظیر سپر، اجزای شاسی، تقویت ستون ها، تقویت رکاب ها، منجر به ایمنی بسیار بالاتر آن نسبت به دیگر خودروهای تولیدی شده است؛ بنابراین می‌توان ادعا کرد که بدنه خودروی ۳۰۱ نسبت به بدنه تمامی خودروهای تولید داخل علاوه بر استفاده از مواد جدیدتر، از استحکام و ایمنی بالاتری نیز برخوردار است.

قلب ایرانی محصول ۳۰۱

موتور ای. سی. ۵ با استفاده از تکنولوژی CVVT (کنترل پیوسته و متغییر سوپاپ ها) و با با بیش از ۸۰ درصد ساخت داخل تولید می‌شودوتاکنون ۵۰ دستگاه از موتور EC۵ تولید شده و این موتور که بر پایه موتور تی. یو. ۵ طراحی شده است، با توجه به الزامات زیست محیطی مصوب دولت، استاندارد آلایندگی یورو ۵ را پاس می‌کند و دوستدار محیط زیست به حساب می‌آید.

حجم موتور ۳۰۱، معادل ۱.۶ لیتر، حداکثر قدرت آن ۱۱۰ اسب بخار و حداکثر گشتاور آن ۱۵۰ نیوتن متر در دور موتور ۴ هزار است. مصرف سوخت ترکیبی این خودرو ۷.۱ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش است.

همچنین توان و گشتاور موتور ۵ EC به میزان ۴ تا ۷ درصد نسبت به موتور TU۵ افزایش یافته، این موتور ازآزمون‌های عملکردی مختلف و شرایط آب و هوای متفاوت سربلند بیرون آمده است.

در مجموع، می‌توان گفت، این موتور منحنی گشتاور یکنواخت تری دارد که باعث کاهش مصرف سوخت آن شده است.

226226

کد خبر 1309063

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: تولید پژو خودرو خودروسازان بازار خودرو ایران خودرو ترکیه سوریه کردهای سوریه پیاده روی اربعین اربعین ایالات متحده آمریکا تیم ملی فوتبال ایران دونالد ترامپ گردشگری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۱۲۳۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت ایران کم‌ خرج‌ ترین دولتِ در حال‌ توسعه معرفی شد + جدول

صندوق بین المللی پول اعلام کرد دولت ایران در سال گذشته کم خرج ترین دولت در میان ۳۸ کشور در حال توسعه با درآمد متوسط بوده است . - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، جدیدترین آمار منتشر شده توسط صندوق بین المللی پول از میزان هزینه کرد دولت ها در 38 کشور در حال توسعه با درآمد متوسط نشان می دهد دولت ایران کمترین میزان هزینه کرد نسبت به تولید ناخالص داخلی در میان این دولت ها را طی سال 2023 داشته است.

این نهاد بین المللی در گزارش جدید خود موسوم به «دیده بانی مالی» نسبت هزینه کرد دولت ایران به تولید ناخالص داخلی در سال 2023 را تنها 13.5 درصد محاسبه کرده است که کمترین رقم در میان کشورهای در حال توسعه با درآمد متوسط است.

هزینه کرد دولت ایران طی دو سال متوالی کاهش داشته و از معادل 14.2 درصد جی دی پی در سال 2021 به 13.8 درصد در سال 2022 و 13.5 درصد در سال 2023 کاهش یافته است.

دولت کویت در میان این کشورها پرخرج ترین دولت شناخته شده به طوری که نسبت هزینه کرد دولت این کشور به تولید ناخالص داخلی در سال میلادی گذشته 50.8 درصد بوده است.

متوسط هزینه کرد دولت ها در این 38 کشور نیز 32.6 درصد اعلام شده که بیش از دو برابر ایران بوده است. متوسط هزینه کرد دولت ها درخاورمیانه و شمال آفریقا نیز معادل 29.7 درصد تولید ناخالص داخلی منطقه بوده که بیش از دو برابر ایران است.

نسبت هزینه کرد دولت ها در برخی کشورهای دیگر به تولید ناخالص داخلی آن ها در سال 2023 عبارت است از: برزیل 47.9 درصد، چین 33.9 درصد، مصر 22.7 درصد، اندونزی 16.6 درصد، مالزی 23.3 درصد، عربستان 32.3 درصد، ونزوئلا 14.4 درصد، پاکستان 19.2 درصد، عمان 26.2 درصد، قطر 24.4 درصد، روسیه 36.8 درصد، ترکیه 33.9 درصد، امارات 25.9 درصد، و ویتنام 19.9 درصد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • (تصاویر) عجیب‌ترین خودرو‌های رزمی دوران جنگ جهانی دوم
  • دولت سیزدهم کم خرج ترین دولتِ در حال توسعه شد
  • دولت ایران کم‌ خرج‌ ترین دولتِ در حال‌ توسعه معرفی شد + جدول
  • تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است
  • پیش بینی جالب یک کارشناس از قیمت خودرو/ قیمت کارخانه تغییر می‌کند؟
  • واکاوی تخصیص «۲ و نیم میلیارد دلار ارز برای مونتاژ ۲۵۰ هزار خودروی چینی» به جای تولید ۷۰۰ هزار خودرو در داخل!
  • قیمت امروز خودرو در بازار | نوسان در قیمت خودروهای داخلی و خارجی
  • تپش دانش بومی در قلب خودروی ایرانی
  • پس از پراید وانت نوبت به بی‌ام‌و وانت رسید!/ عکس
  • جییو 07 ؛ یک سدان عالی از جیلی در آستانه ورود به بازار قرار دارد (+تصاویر)